X

NIEUWSBERICHTEN

Eerste patiënt in Nederland met westnijlvirus

Afgelopen week is bij een man een infectie met het westnijlvirus vastgesteld in de regio Utrecht. In deze regio zijn in augustus en september vogels en muggen gevonden met het westnijlvirus. Het is de eerste keer dat een infectie met dit virus is gevonden bij een persoon die het heeft opgelopen in Nederland.
 
Het westnijlvirus werd eerder ontdekt bij een grasmus die gevangen werd op 22 augustus bij Haarzuilens binnen het One Health PACT, waarvan NIOO-KNAW partner is. Naar aanleiding van die vangst  is de monitoring van muggen en vogels in het gebied enorm opgeschaald. Dat heeft geleid tot de ontdekking van het virus in muggen die verzameld zijn in het gebied in augustus en september, en in nog eens tenminste twee vogels die gevangen zijn in de tweede helft van september. Dat betekent dat het virus lokaal rondgaat en dat dit meer is dan een incidenteel geval.
 
Dat is afgelopen dinsdagavond 13 oktober bevestigd met het eerste humane geval in Nederland; een persoon die regelmatig in het gebied wandelt is met neurologische klachten in het ziekenhuis in Utrecht opgenomen. Naar aanleiding van de vondst van het virus bij vogels en muggen is er een bericht uitgegaan naar de Nederlandse laboratoria en specialisten om alerter te zijn op deze infectie. Daardoor werden de klachten herkend en is er een test gedaan, met positief resultaat.. 

Het RIVM heeft hier vandaag volgens afspraak om 9 uur over bericht. De meeste mensen worden van een infectie met het westnijlvirus niet ziek. Zo'n 80% krijgt helemaal geen klachten, 20% krijgt milde symptomen zoals koorts en griepachtige klachten. Wel kan ongeveer 1%  van de mensen die wordt besmet een ernstige neurologische ziekte krijgen, zoals een hersenontsteking. Behandeling in een ziekenhuis is dan noodzakelijk. Een klein deel van de mensen met zo'n ernstige ziekte kan komen te overlijden. Een infectie met het virus is bij mensen in Nederland al eens eerder gevonden, maar al deze infecties waren in het buitenland opgelopen.

Veel ringers doen mee aan het verzamelen van gegevens over de aanwezigheid van virussen bij vogels binnen het Zoönoseproject van Vogeltrekstation. Deze gegevens vormen een belangrijke bron binnen One Health PACT. De kans dat je als ringer het virus oploopt achten we klein. Mocht je desondanks klachten hebben waarvan je je afvraagt of die met het westnijlvirus te maken kunnen hebben, of heb je andere vragen omtrent het virus, neem dan contact op.

Met vriendelijke groet,
Henk van der Jeugd - h.vanderjeugd@nioo.knaw.nl
Jolien Morren - j.morren@nioo.knaw.nl
0317 - 47 34 65

Bron: Vogeltrekstation NIOO-KNAW - RIVM

Share

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Secretariaat Kooikersvereniging

Dhr. D. N. Kooiker

Marshoekersteeg 7

7722KP Dalfsen

kooikersvereniging@gmail.com

 

 

 

© 2023 Kooikersvereniging

powered by Natuurlijk !