X

NIEUWSBERICHTEN

Veldwerkplaats Eendenkooien en Kooibedrijf: hoe houden we ze in de lucht.

Tijdens de veldwerkplaats vertellen deskundigen over inzichten uit recent onderzoek, beheerders delen hun eigen ervaringen in het veld en met elkaar wordt er gediscussieerd over de toepasbaarheid van deze kennis en kunde in de praktijk. ’s Middags gaan we met elkaar het veld in om de theorie ook in de praktijk te kunnen zien. Ontmoet beheerders, onderzoekers en beleidsmakers en ga aan het eind van de dag met nieuwe kennis, inspiratie en contacten naar huis! 

Datum veldwerkplaats: 21 maart 2023
Locatie: De Snippenwei te Wieringenwerf


Sprekers:

  • Fons Mandigers, Kooikersvereniging
  • Sandra van Lochem, Natuurmonumenten
  • Désiré Karelse  Kooikersvereniging
  • Excursie Kooiker Leon Kelder Staatsbosbeheer
  • Dagvoorzitter Chris Kalden, voorzitter van de Kooikersvereniging.


Veldwerkplaats Eendenkooien en Kooibedrijf: hoe houden we ze in de lucht
Beheer en behoud voor de toekomst

Eendenkooien zijn typisch Nederlands. De kooien werden in voorgaande eeuwen aangelegd om wilde eenden te vangen voor consumptie. Tegenwoordig worden de kooien vooral gebruikt om eenden te ringen en onderzoek te doen. De eendenkooien hebben vanwege hun vaak afgelegen positie en ouderdom een belangrijke functie als toevluchtsoord voor flora en fauna. Voor het onderhoud van het kooibos, de vanginstallatie met rietschermen, de broedkorven en de kooiplas is specifieke kennis van de kooiker nodig. Helaas dreigt het aantal eendenkooien in Nederland terug te lopen. Door vergrijzing verdwijnt het ambacht van de kooiker en samen met hem, de kennis over het beheer. Natuurorganisaties en beheerders hebben een belangrijke rol bij de instandhouding van de eendenkooien en het kooibedrijf.

Tijdens deze Veldwerkplaats krijg je inzicht in de unieke waarde van de eendenkooien, en praktische kennis over behoud, herstelbeheer, kosten en inrichting van de kooien. Fons Mandigers en Sandra van Lochem van Natuurmonumenten en Désiré Karelse van uit de Kooikersvereniging vertellen je er alles over. Uiteraard gaan we, onder leiding van kooiker Leon Kelder van Staatsbosbeheer, ook het veld in om de Mulderskooi (anno 1616) te bekijken en wisselen we ervaringen uit over het beheer en herstel van andere eendenkooien. De dag wordt voorgezeten door Chris Kalden, voorzitter van de Kooikersvereniging.

Via deze link kunt u zich inschrijven en het programma bekijken

Bron: OBN - VBNE veldwerkplaatsen.nl 

Share

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Secretariaat Kooikersvereniging

Dhr. D. N. Kooiker

Marshoekersteeg 7

7722KP Dalfsen

kooikersvereniging@gmail.com

 

 

 

© 2024 Kooikersvereniging

powered by Natuurlijk !