Oude afbeeldingen vertellen ons meer...
De oudste afbeelding (een houtsnede gemaakt rond ca. 1530-1540) van eendenvangst bij een vangpijp, is vermoedelijk van de Duitse kunstenaar Virgil Solis (1514-1562), die in Nürnberg werkzaam was. De afbeelding toont een langs een rivier gelegen vangpijp die met halfronde beugels en netten overspannen is. Dergelijke (vergelijkbare) afbeeldingen zijn gemaakt in Antwerpen in 1582 door Philip Galle of Galleus (1537-1612) naar een tekening van Hans Bol (1534-1593).
De jongere tekeningen van Tempesta (1602) en die in de beschrijving van Rijckelsma (1641), zijn sterk vergelijkbaar met de eerstgenoemde (Virgil Solis, Hans Bol). Ook mag de afbeelding uit 1639 van een Duitse eendenkooi door Wolfgang Birkner niet onvermeld blijven. Dit is de oudst bekende gedetailleerde tekening van een eendenkooi van het roggenei-type, waarin alle details over het gebruikelijke verloop van de vangst in een eendenkooi duidelijk te zien zijn. Uit de zeventiende eeuw zijn verschillende schilderijen bekend, de meeste geven een vangpijp langs een rivier weer. Nadien zijn tot in de achttiende eeuw afbeeldingen bekend waarin een dergelijk tafereel herhaald of wellicht gewoonweg gekopieerd werd, soms met kleine variaties, zowel getekend als geschilderd. Het is mogelijk dat hierbij toenmalige lokale vangpijpen de inspiratiebron vormden.
De oudste afbeelding van de eendenvangst bij een vangpijp komt uit de school of is getekend in de stijl van de Duitse tekenaar en schilder Virgil Solis (1514-1562) die werkte in Nuremberg. Het is een houtsnede die, volgens de informatie van het British Museum, gemaakt is circa 1530-1540.
(Copyright: Trustees of the British Museum)
|
|
Gravure uit 1582 naar Hans Bol (let op de vergelijking met de oudste houtsnede) met een vangpijp langs de rivieroever met twee zwemmende honden. Het onderschrift luidt vertaald: “Zo wordt ook met listen de malse eend in de gebogen nettten gelokt, terwijl een hond door het struikgewas zwemt”
|
|